Chov rybky
PSTRUH.
Medzi náročnejší ,ale najviac obľúbený patrí chov pstruhov.
Dôležitá je tu hlavne kvalita a dostatočné množstvo vody.Je možná aj recirkulácia .
Teplota v lete maximálne 20 stupňov celzia.Obsah kyslíka min.8 mg/l.
Dusík a rozkladné látky maximálne stopy.
Pstruhy sú hlavne v ranných štádiach citlivé na baktérie a parazity čo sa dá úspešne liečiť.Horšie je to z virovými chorobami,ale radšej vás nebudem strašiť:-)
Keď chcete zažiť zábavu pri love vlastných rýb a mať lacné a hlavne zdravé , čerstvé ryby plus relax pri chove ,alebo love tak je to najlepšia voľba.
Hlavná výhoda je veľa rýb na malom priestore,rýchla návratnosť.
SUMEC AFRICKÝ/Clarias/
SUMEC AFRICKÝ/Clarias/ je určite najkvalitnejší kapor na celom svete:-)Pretože technológia chovu je založená na prirodzenej potrave,nevýhoda je že trvá min. tri roky kým vyrastie na konzum.
SUMEC AFRICKÝ/Clarias/ kŕmia kukuricou aby rýchlo rástli,ale už na úkor kvality mäsa.
Horšie sumce sú už len v Austrálii tam tak rýchlo rastú ,že sa mäso nedá ani konzumovať:-)
Chovať kapre v malých rybníčkoch teda neodporúčam na konzum ,ale ako okrasné jazierka je to úžasné.
Koi sumecje vlastne normálny kapor,len ináč pigmentovaný.Je to veľmi inteligentná ryba a pozná aj svojho majiteľa videl som ako ryba príde za gazdom ku brehu a žerie z ruky.
Zlaté karasy tie sú vraj šľachtené tisíc rokov, ale sú veľmi plaché,za to však ešte menej náročné na kvalitu vody.
Pri rybníkoch rádovo v hektároch sa chov oplatí v prípade ,že vám ryby nerozkradnú pytliaci.
Septaneon imagia
Tieto ryby sa dajú chovať len v akváriu,alebo jazierku kde je voda teplejšia ako18 stupňov.
V Ázii napr.vo Vietname ,alebo Kambodži dostať na trhu malé rybyčky,ktoré tam ľudia chovajú na záhrade ako domáce zvieratá, kŕmia ich odpadom z kuchyne a keď vyrastú tak je zabíjačka:-)
Mäso septaneon imagia nemá rybaciu vôňu a bolo druhé najchutnejšie v celosvetovej gurmánskej súťaži.Veľmi podobné teľaciemu mäsu.
Dá sa pripravovať na všetky spôsoby kuchynskej úpravy,oceňujú to hlavne ľudia s alergiami na hovädzie ,kuracie, bravčové mäso.
Neviem či existuje rýchlejšie sa rozmnožujúca ryba.Večer sa vytrie a na druhý deň sú rybky vyliahnuté,keby som to nevidel na vlastné oči tak tomu neuverím:-)
Keď sú bez vody krákajú ako vrany:-)